Kedves Látogató!

Azért hoztam létre ezt a portált, hogy ezzel is segítsem ennek a viszonylag fiatal szakma, a múzeumpedagógia elveinek terjesztését, múzeumokon belüli elfogadtatását és szélesebb körben történő elismertetését.

 

Egyetemi tanulmányaim alatt is – művészettörténet-esztétika szakpár –  nagyon fontosnak tartottam, hogy a múzeumok elegendő hangsúlyt fektessenek az ismeretátadásra. 2007 óta dolgozom múzeumpedagógusként, elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozásokat és családi rendezvényeket tartok. 2009 óta tanítok felsőoktatási intézményekben; kezdetben a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Felnőttképzési Intézetében oktattam harmadéves BA hallgatóknak múzeumpedagógiai elméleti és gyakorlati kurzusokat. 2009 óta megbízott vendégelőadója vagyok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Intézetében zajló múzeumpedagógiai oktatásnak. Jelenleg az ELTE-PPK Múzeumpedagógiai szaktanácsadói képzésben oktatok megbízott előadóként.  Továbbá az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolába járok, ahol a nemzetközi és a hazai művészetközvetítési módszerek a kutatási területem.

Az Iparművészeti Múzeumban végzett múzeumpedagógusi munkám alapozta meg a múzeumpedagógiai gyakorlatban való jártasságomat. Szakmai alapvetésem, hogy a múzeumok olyan tudományosan megalapozott ismereteket közvetítő műhelyek, amelyek munkájából azoknak a látogatói csoportoknak – elsősorban gyerekeknek – is ki kell venniük részüket, akik számára a tárgyak primer megjelenési formájukban nem tudják közvetíteni a kiállítás koncepcióját. A hagyományos küldetés mellett tehát az ismeretátadási tevékenység megerősítése, fejlesztése, támogatása a korszerű múzeumok létéhez nélkülözhetetlenül hozzátartozik. Feladatunk az interaktív feladatok, szerepjátékok, demonstrációs- és szemléltető eszközök kigondolása, kidolgozása és alkalmazása, lebonyolítása is.

 

A hazai eredmények illetve a magyar és külföldi szakirodalom megismerése mellett figyelemmel kísérem a külföldi múzeumok múzeumpedagógiai tevékenységét is. Kutatói ösztöndíj keretében Bécsben, Karlsruheban, Londonban, Berlinben, Zágrábban megismertem a múzeumi tanulás sajátosságait valamint néhány múzeumpedagógiai osztályvezetővel sikeres kapcsolatot ápolok.

Örömmel várok további értékes hozzászólásokat, szakmai anyagokat, linkeket, cikkeket, tanulmányokat!

Joó Julianna

múzeumpedagógus, művészettörténész